nedeľa 24. februára 2013

Domáci vanilkový cukor a vanilkový extrakt

Domáce vanilkové produkty sa naozaj nedajú porovnať s tými kúpenými, jednak čo sa ich chuti týka, ale taktiež aj kvality a spôsobu prípravy. Určite dobre poznáte starý známy Vanilínový cukor, ktorý ako už z názvu vyplýva okolo vanilky ani len nešiel a jeho aróma sa vyrába synteticky. Vanilkový extrakt si tiež najradšej robím doma sama, pretože vždy viem, čo obsahuje. Nieje to nič zložité. Príprava obidvoch je naozaj veľmi jednoduchá a rozdiel spoznáte aj sami.
Domáci vanilkový cukor a vanilkový extrakt

Vanilkový cukor



Potrebujeme

-200g krupicového cukru
-1,5 vanilkového lusku (dostanete kúpiť v Marks&Spencer, Tesco Extra, lacnejšie cez internet: http://www.prava-vanilka.sk/pravavanilka/3-PODMIENKY-PREDAJA)

Postup

Do uzatvárateľnej nádoby nasypeme cukor. Na drevenej doske pozdĺžne prerežeme 1 strúčik vanilky a z oboch strán vyberieme nožom maličké zrniečka. Tie rozmelieme v prstoch, zamiešame do cukru a prázdne tobolky spolu s ďalšou celou polovičkou pozdĺžne zapichneme do cukru. Nádobu uzavrieme a poriadne potrasieme aby sa chuť vanilky uvoľnila. Necháme aspoň týždeň stáť a následne môžeme začať používať. Po zúžitkovaní cukru, tobolky nevyhadzujeme, môžeme ich znova použiť, pretože zo seba dokážu uvoľňovať svoju arómu aj 2 roky. Pokiaľ stále voňajú po vanilke, môžeme ich kľudne využívať aj naďalej.


Vanilkový extrakt

 
Potrebujeme  

-100ml bieleho alkoholu (ja používam biely rum)
-2 vanilkové lusky

Postup

Do uzatvárateľnej (najlepšie sklenenej) fľaštičky nalejeme destilát, do ktorého z jedného vanilkového struku zamiešame zrniečka. Pridáme k nim taktiež prázdne tobolky a jeden pozdĺžne prerezaný vanilkový struk. Poriadne zatrepeme a skladujeme po dobu 3 mesiacov v chladničke. Každý týždeň extrakt poriadne premiešame a umiestnime naspäť na svoje miesto. Po uplynutí 3 mesiacov by mala byť farba zmenená na slabo hnedú a vtedy môžeme začať extrakt používať. Opäť tobolky nevyhadzujeme, po použití poslednej kvapky extraktu nalejeme nový destilát, pridáme zrniečka z novej vanilky a už len čakáme...

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára