utorok 12. februára 2013

Jablkový Tarte Tatin

  
Opäť som sa počas víkendu v Prahe nechala inšpirovať úžasnými francúzskymi kaviarňami, kde som pri káve a koláčiku trávila voľné chvíle. Tentokrát ma už na prvý pohľad zaujal ich Tarte Tatin, ktorý skombinovali s broskyňovým džemom a bol naozaj výborný. Po príchode domov som sa preto rozhodla vyskúšať tento jedinečný francúzsky zákusok, ktorý je pre mňa už dlho výzvou a musím sa pochváliť, že sa mi naozaj veľmi podaril:) Teplému jablkovému dezertu s vanilkovou zmrzlinou, ktorý vonia po karamele a masle totiž odolá naozaj len málokto...

Jablkový Tarte Tatin



Potrebujeme

-1kg jabĺk (golden delicious)
-citrónovú šťavu z 1/2 citrónu
-80g masla
-100g kryštálového cukru
-štipku mletej škorice

na cesto:
-100g masla
-2 žĺtky
-25g kryštálového cukru
-150g polohrubej múky
-nastrúhanú citrónovú kôru z 1/2 citróna
-štipka soli

 Postup


Do kuchynského robota nastrúhame maslo, pridáme múku so štipkou soli, cukor, žĺtky, nastrúhanú citrónovú kôru a miešame, kým sa nám nespojí cesto. Môžeme priliať trochu studenej vody. Z cesta vytvarujeme guľu, zabalíme ho do potravinárskej fólie a odložíme na hodinku do chladničky.
Škrabkou na zeleninu si ošúpeme jablká, odstránime jaderníky a rozdelíme ich na štvrtinky. Na koláč budeme potrebovať okrúhlu panvicu alebo zapekaciu misu, ktorá sa može použiť aj na sporák a následne aj do trúby, pričom neprihorí. Do takejto misy dáme na sporák roztopiť maslo a prisypeme cukor so škoricou. Miešame a čakáme, kým sa nám cukor začne rozpúšťať, skaramelizuje a získa zlatistú farbu (cca 8 minút). Vtedy odstavíme z plameňa a okrúhlou časťou nadol poukladáme do misy natesno jablká. Treba dávať pozor, karamel je veľmi horúci a po pridaní jabĺk zažne trošku prskať. Jablká pokvapkáme citrónovou šťavou a na miernom ohni zahrievame 25 minút, kým jablká s cukrom nezačnú karamelizovať. Keď sú mäkké a obalené karamelovou vrstvou, panvicu stiahneme z plameňa a necháme mierne vychladnúť. Trúbu si zatiaľ vyhrejeme na 200˚C. Cesto vyberieme z chladničky, vyvaľkáme ho do veľkosti priemeru panvice a zakryjeme ním jablká. Okraje povtláčame dnu a pečieme 20 minút. Potom znížime teplotu na 160˚C a pečieme ďalších 15 minút. Po vytiahnutí počkáme asi 10 minút a opatrne koláčik pomocou priklopeného taniera vyklopíme. Môžeme podávať ešte teplé s vanilkovou zmrzlinou:)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára