pondelok 26. mája 2014

Lotrinský quiche so špargľou

Opäť tu máme pre mnohých z nás obľubenú špargľovú sezónu:) Tento rok sa jej na mojom blogu nevyhnem ani ja a s radosťou pre Vás uverejňujem recept na francúzsky slaný koláč, ktorý môže poslúžiť ako jednoduchý a rýchly obed alebo spolu s malým šalátom ako ľahká večera.

Inšpirácia: Denník Dity P.


Lotrinský quiche so špargľou
Potrebujeme

na korpus:
-175g hladkej múky
-100g masla
-1 žĺtok
-štipka soli
-4 PL studenej vody

na plnku:
-200g slaninky
-100g eidamu alebo ementálu
-150g zelenej špargle
-150ml šľahačkovej smotany
-150ml kyslej smotany
-2 vajcia
-soľ a čerstvo namleté korenie
-štipka strúhaného muškátového oriešku


Postup

Najprv si pripravíme créme fraiche zo sladkej a kyslej smotany. Obe nalejeme do uzatvárateľnej nádoby a poriadne ňou zatrasieme aby sa smotany zmiešali. Nádobu necháme na teplom mieste a neotvárame (najlepšie cez noc, ale pokiaľ ste to tak neurobili, tak postači aj čas kým si pripravíme korpus a plnku).
Na slaný korpus si spracujeme v kuchynskom robote cesto, ktoré pripomína mrveničku a následne ho rukami finálne spracujeme do guličky, ktorú zabalíme do kuchynskej fólie a dáme na 30 minút do chladničky. Rúru predhrejeme na 190°C. Cesto si rozvaľkáme na pomúčenej pracovnej doske, rozvinieme ho do formy a prstami pritiskneme na okraje. Prečnievajúce cesto odstriheme alebo odrežeme a dno poprepichujeme vidličkou. Cesto prikryjeme alobalom, vysypeme na neho suché fazule a dáme na 10 minút piecť. Ostránime alobal s fazuľami a dopekáme ešte 5 minút.
Medzitým si pripravíme plnku. Slaninu pokrájanú na kocky opekáme na panvici aby sa z nej vypieklo trošku tuku, ktorý vylejeme. Špargľu umyjeme, chytíme na obdivoch koncoch a zlomíme. Spodný koniec vyhodíme. V maslovej osolenej vode si špargľu uvaríme (3-5 minút) a spolu so slaninkou a 3/4 syra nakrájaného na kocky rozprestrieme na korpus. Do créme fraiche primiešame vajíčka, múškátový oriešok, soľ a korenie a nalejeme do formy na korpus. Navrch nastrúhame syr a pečieme 25 minút, kým sa spevní a zozlatne. Po vybratí ho necháme trošku vychladnúť a podávame teplý alebo studený.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára